Lüks Karton poşet imalatı iki kısma ayrrılmaktadır:
1. Ebatlama: Kullanılacak kağıt ilk olarak giyotin adı verilen kağıt ebatlama makinasında kesilerek poşetin açık haline uygun boyutlara getirilir.
2. Baskı: Ebatlanmış olan kağıda ofset baskı makinasında baskı yapılır. Baskı işlemi standart 4 renkten (CMYK) olabileceği gibi pantone adı verilen özel formülasyondaki boyalar kullanılarak da basılabilir. Ofset baskının yanında sıcak varak baslı işlemi ve gofre kabartma işlemi de isteğe ağlı olarak uygulanabilir.
varak yaldız nedir?
gofre kabartma nedir?
3. Laminasyon: Baskısı yapılmış kağıt tabakalarına opp (selefon) malzeme ile sıcak ya da soğuk teknikle kaplanır.Mat ve parlak olarak iki çeşidi vardır. Tasarımın özelliğine göre kimi zaman mat, kimi zaman parlak selefon tercih edilmelidir. Genellikle etkili bir görsellik için dört renk baskılı, fotoğraf baskılı işlerde parlak selefon tercih edilirken pantone baskılı, varaklı işlerde mat selefon tercih edilmelidir.Marlak ve mat selefon malzeme dışında metalize olarak adlandırılan metalik renklerde renkli malzemeler de kullanılabilir (altındaki yüzey görülmeyeceğinden baskısız kağıda uygulanır).
4. Vernik:Laminasyon kullanılmayan durumlarda boyanın çıkmasını veya iki yüzde de baskı varsa kağıdın diğer tarafına boyanın çıkmasını önlemek amacıyla uygulanır, vernik de mat ve parlak olarak ikiye ayrılır.
5. Kesim: Laminasyonu yapılmış olan tabakaya karton poşetin ebatına göre hazırlanmış olan bıçak tabir edilen kalıplar kullanılarak bopst, kazanlı veya pedal olarak tabir edilen makinalarde kesilerek kağıdın fazlalıkları ayıklanır.
Kazanlı otomatik kesim makinası
1. Ekleme: Tabakalar halindeki karton poşetler iki parça veya tek parçadan meydana getirilebilir. eğer iki parçadan oluşuyorsa bu iki parça birbirine tutkal fırça veya rulo kullanılarak elde yapıştırılır. Eğer tek parçadan oluşan bir boy ise tabakanın iki ucu birbirine yapıştırılır.
2. İstifleme: Kenarları yapıştırılan karton poşetler üst üste istiflenerek üzerlerine ağırlık konulur ve kurumaya bırakılır.
3. Katlama: Körük açma olarak tabir edilen işlemle poşet pilyaj (katlama yerlerinden) katlanarak dip yapıştırma işlemine uygun hale getirilir.Bu esnadan poşetlerin dibine uygun boyutta karton diktörtgen bir destek tabakası yerleştirilir.
4. Dip yapıştırma: Poşetlerin katlanış dip kısımları tutkal sürülüp kapatılmak suretiyle birbirine yapıştırılır.
5. İstifleme: Dibi yapıştırılan karton poşetler üst üste istiflenerek üzerlerine ağırlık konulur ve kurumaya bırakılır.
6. Delme işlemi: Kullanılacak sap meteryalinin kalınlığına göre poşetin üst kısmı matkapla delinir.
7. Sap takma işlemi: İstenilen sap malzemesi deliklerden geçirilerek iç taraftan iki düğüm atılır. Böylelikle karton poşet kullanıma hazır hale gelmiş olur.